Tubérculos andinos y conocimiento agrícola local en comunidades rurales de Ecuador y Colombia

Neidy Lorena Clavijo Ponce, Manuel Enrique Pérez Martínez

Producción: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

In Ecuador and Colombia there are indigenous and peasant communities that still grow three Andean tubers: Ullucus tuberosum, Oxalis tuberosa and Tropaelum tuberosum. This paper, supported by a local ethnoecological analysis of the agricultural knowledge, explains the determinants for preservation in situ in both countries by means of cultural practices and beliefs associated with these species. It shows how existing laws, institutions, migration and land uses directly affect their planting areas and cultivation techniques. However, the persistence of beliefs about its uses stands out due to the prevalent memory of the adult population.

Título traducido de la contribuciónAndean tubers and local agricultural knowledge in rural communities from ecuador and Colombia
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)149-166
Número de páginas18
PublicaciónCuadernos de Desarrollo Rural
Volumen11
N.º74
DOI
EstadoPublicada - 01 jul. 2014

Palabras clave

  • Andean tubers
  • Conservation in situ
  • Ethnoecology
  • Local agricultural knowledge

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Tubérculos andinos y conocimiento agrícola local en comunidades rurales de Ecuador y Colombia'. En conjunto forman una huella única.

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