Soberanía alimentaria y otras soberanías: El valor de los bienes comunes

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Resumen

If the realization of the right to food depends to a large degree on food sovereignty, as it has been recently recognized, this article argues that there is an intimate relationship between food sovereignty, territorial sovereignty, and the right to the commons. Through an ethnographic approach to the role of food in nondualistic socionatural constructions the article questions the economicist conceptualization of common goods as resources, and it proposes to see “communities” and “resources” as part of a process of simultaneous construction, and therefore inseparable. Dialoguing with indigenous theorizations of the concept of sovereignty, the article seeks to expand the notion of food sovereignty by which to contribute to a pluralist notion of the right to food.

Título traducido de la contribuciónFood sovereignty and other sovereignties: The value of the commons
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)119-142
Número de páginas24
PublicaciónRevista Colombiana de Antropologia
Volumen54
N.º2
DOI
EstadoPublicada - 01 jul. 2018

Palabras clave

  • Commons
  • Food sovereignty
  • Nondualistic ontologies

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Soberanía alimentaria y otras soberanías: El valor de los bienes comunes'. En conjunto forman una huella única.

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