Pulmonary hypertension, time of exposure to hypobaric hypoxia, pulmonary / body weights ratio in broiler chickens, under temperature controlled conditions

Título traducido de la contribución: Hipertensión pulmonar en pollos, lapso de exposición a la hipoxia hipobárica y relación peso pulmonar / peso corporal, bajo condiciones de temperatura controlada

Isabel C. Vásquez Vélez, Aureliano Hernández Vásquez

Producción: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

2 Citas (Scopus)

Resumen

Objective: study the influence of time of exposure to hypobaric hypoxia and pulmonary weight:body weight ratio (PW:CW) on the development of pulmonary hypertension (PH) in Cobb Vantress 500® broiler chickens. Methods: five groups of birds were transfered from a relative normoxic environment (336 masl) to a hypobaric hypoxic one (2638 masl) at the following ages (in days): 6, 10, 15, 20 and 25. An additional group remained at 2638 masl from day 1. All birds were slaughtered at day 49 and the incidence of PH was assessed, as well as PW:CW. Results: no statistical association between age of exposure or PW:CW and PH was found (p<0.05). PH incidence was higher than those previously reported in similar studies. Since there was a strict temperature control in the present study, this factor can be excluded as a possible cause of PH. Further experiments should be conducted to assess the relative impo rtance of other contributing factors in the occurrence of PAH.

Título traducido de la contribuciónHipertensión pulmonar en pollos, lapso de exposición a la hipoxia hipobárica y relación peso pulmonar / peso corporal, bajo condiciones de temperatura controlada
Idioma originalInglés
Páginas (desde-hasta)81-89
Número de páginas9
PublicaciónRevista Colombiana de Ciencias Pecuarias
Volumen25
N.º1
DOI
EstadoPublicada - mar. 2012
Publicado de forma externa

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Hipertensión pulmonar en pollos, lapso de exposición a la hipoxia hipobárica y relación peso pulmonar / peso corporal, bajo condiciones de temperatura controlada'. En conjunto forman una huella única.

Citar esto