Determinantes sociales de la alimentación en familias de estratos 4, 5 y 6 de la localidad de Chapinero de Bogotá D.C.

Diana M.C. Belalcázar, Luisa F.V. Tobar

Producción: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

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Resumen

Objective: to identify the social determinants for the diet of the families from strata 4, 5, and 6 living in the town of Chapinero Bogotá. Methodology: an observational, qualitative, descriptive, and cross sectional study conducted on a sample of 150 families proportionally divided depending on stratum. Sampling was carried out using the snowball technique. Results: the social determinants for diet in the studied strata were: schooling level, tastes, culture, and the influence of the social environment. Conclusions: the socioeconomic level, which corresponds to the stratum, influences food access and availability; the education level determines the family income, culture and social environment (family and friends); finally, the involvement of the mass media in food promotion affects consumption and reshapes the eating habits, preferences, and tastes of the household members.

Título traducido de la contribuciónSocial determinants of food in families from strata 4, 5, and 6 of the town of Chapinero, Bogotá D.C., Colombia
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)40-47
Número de páginas8
PublicaciónRevista Facultad Nacional de Salud Publica
Volumen31
N.º1
DOI
EstadoPublicada - ene. 2013

Palabras clave

  • food security
  • social determinants for diet

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Determinantes sociales de la alimentación en familias de estratos 4, 5 y 6 de la localidad de Chapinero de Bogotá D.C.'. En conjunto forman una huella única.

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